Voorbereiding op assessment

Het assessment

Elk assessment, een modieuze benaming voor een uitgebreide psychologische test, is opgebouwd uit de volgende elementen:

  1. Meerdere rollenspellen.
  2. Minstens twee beoordelaars (assessoren).
  3. Een persoonlijkheidsvragenlijst.
  4. Meerdere intelligentietests.
  5. Een interview (of meerdere).

Aan het einde van het assessment volgt meestal nog een afsluitend gesprek met de hoofdassessor. In dit gesprek wordt de kandidaat onder meer geïnformeerd over het vervolg van de procedure (schriftelijk verslag aan de kandidaat en aan de opdrachtgever, enz.).

Een assessment onderscheidt zich met name van de traditionele psychologische test, doordat het assessment aangevuld is met een aantal simulaties van de praktijk (rollenspellen), waarin het gedrag van de kandidaat wordt geobserveerd. Gewoonlijk gebeurt dit 'observeren' tijdens een assessment door meerdere assessoren en hanteren zij een bepaalde systematiek bestaande uit vijf stappen, afgekort orcwe.

Stap 1: Het bekijken van het gedrag van de kandidaat in de praktijksimulatie (observeren).
Stap 2: Het op schrift vastleggen van het geobserveerde gedrag (registreren).
Stap 3: Het classificeren (tot welke competentie behoort het geregistreerde gedrag).
Stap 4: Het waarderen van het geclassificeerde gedrag (vaak op een schaal van 1 t/m 4, waarbij: 1=onvoldoende voor de functie, 2= voldoende voor de functie, 3=goed voor de functie en 4=overmatig voor de functie).
Stap 5: De assessoren beschouwen het totaalbeeld (alle voorgaande stappen tezamen) en zij trekken een slotconclusie betreffende de geschiktheid van de kandidaat voor de functie.

Door het interactieve, levendige (en ook lastige) karakter van de praktijksimulaties zijn de rollenspellen gezichtsbepalend op een assessmentdag.

Voorbereiding op Assessment

'Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor vergeten te worden'.

Bibliotheken en het internet puilen uit van boeken c.q. sites, die u helpen om u te trainen in het maken van persoonlijkheids- en intelligentietests. Vanzelfsprekend helpen wij u op weg met de meest relevante titels van deze literatuurlijst. Maar hoe bereidt u zich voor op de simulaties van de praktijk, het gezichtsbepalende onderdeel van ieder assessment?

De enige manier is om uw optreden in rollenspellen te trainen. Leren wat uw blinde vlekken zijn en hoe u daar uw kracht van maakt. Oefenen met een assessmentacteur in praktijksimulaties. In twee tot vier trainingen van elk tweeenhalf uur bereidt u zich optimaal voor op uw assessmentdag en het succesvol opereren in rollenspellen, die zijn ontworpen rond de bij de betreffende functie behorende, specifieke kerncompetenties.

Na het volgen van Voorbereiding op Assessment bent u in staat om:
  • u snel voor te bereiden op een specifiek rollenspel (meestal krijgt u op een assessmentdag een voorbereidingstijd van 20 tot 30 minuten)
  • uw voorbereidingstijd voor het rollenspel optimaal te benutten, waardoor u de aan u opgedragen taken (uw agenda) volledig en doeltreffend kunt afronden binnen de tijd, die u in het rollenspel heeft
  • het gedrag (de competentie) te herkennen, dat door de assessmentacteur in een rollenspel opgeroepen wordt
  • effectief en adequaat te reageren op onverwachte en lastige situaties, waar u in een rollenspel mee te maken krijgt (de assessmentacteur roept relevant gedrag op)
Specificaties van Voorbereiding op Assessment

Duur: minimaal twee bijeenkomsten van elk tweeenhalf uur
Groepsgrootte: nvt.
Trainers: Jaap Ypenburg, Hein Dop, Peter Schneider
Locatie: de locatie wordt gekozen op basis van uw vestigingsplaats
Kosten: euro 375,- per bijeenkomst, (incl. koffie, thee en fris) excl. BTW

Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Voor een oriënterend gesprek trekken wij graag tijd uit. Vanzelfsprekend is dat kosteloos en verplicht het u tot niets.

E :  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

M. : +31 (0)6 24 24 84 84

The singing butler

Jack Vettrano / The Singing Butler

FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn
AddThis Social Bookmark Button

Blog

aanmelden